De Zwaan
Homepage
Schildpad Egels Kippen Zwanen Vissen

Dit is de datum van vandaag: 06/04/2020

Zwanen worden vaak gezien op mooie dagen in het park, meeste mensen zijn er bang voor. Op deze site zal ik wat vertellen over kippen.

Zwanen zijn de grootste watervogels uit de onderfamilie Anserinae. Op een na worden alle soorten in het geslacht Cygnus ingedeeld. De uitzondering is de coscorobazwaan, die tot het aparte geslacht Coscoroba wordt gerekend.

Voedsel
Het voedsel bestaat meestal uit waterplanten, die gezocht worden in ondiep water. Hierbij komt hun lange hals goed van pas. Bij gebrek aan planten eet een zwaan ook wel kleine vissen zoals voorns. Als voedsel voor zwanen, die worden gevoed door mensen, wordt sierwatervogelkorrel gegeven, aangevuld met wat gemengd graan. Zwanen zijn graseters en hebben dus behoefte aan een ruim gazon. Wanneer er te weinig gras in het perk is, dan is het nodig gemaaid of geknipt gras en ander groenvoer bij te voeren. Ook brood lusten ze graag.
Voor opgroeiende kuikens is er opfokkorrel of -kruimel nodig. Ook hebben jonge zwaantjes veel behoefte aan gras, sla of andijvie.

Paren en broeden
Het nest bevindt zich op de grond of op een berg plantaardig materiaal in of op de oever van water. Het vrouwtje broedt in 30-40 dagen gemiddeld zes eieren uit. Ondertussen houdt het mannetje de wacht. Bij het verdedigen van hun broedsel kunnen mannetjes behoorlijk agressief zijn. Hierbij kunnen ze ook mensen die te dichtbij komen aan vallen. De taak van het mannetje houdt niet op bij het bewaken van het broedende vrouwtje: bij sommige soorten helpt het mannetje ook met het uitbroeden van de eieren.

Jongen
De nestjongen hebben nog een grijze of bruine donsvacht en een relatief korte hals. De jongen blijven een heel jaar bij hun ouders. Voor vogels is dat erg lang.
Al een paar uur na het uitkomen, kunnen ze lopen en zwemmen. Ook verlaten ze spoedig het nest en kunnen na 4 tot 5 maanden vliegen. Het zijn dus nestvlieders. De ouders dragen hun jongen, zoals bij futen, af en toe op de rug.
Gedurende enkele maanden worden de jongen door beide ouders warm gehouden en bewaakt. Voedsel zoeken doen ze zelf. Ze worden door beide ouders verzorgd. Wanneer ze het verenkleed van een volwassen zwaan krijgen, verjagen de ouders de jongen.

Bestel hier een zwaan