De Kip
Homepage
Schildpad Egels Kippen Zwanen Vissen

Dit is de datum van vandaag: 06/04/2020

Kippen zijn ook over heel de wereld bekend en geliefd. Op deze site zal ik wat vertellen over kippen.

De is een bekende vogelsoort die ook thuis wordt gehouden. Zij komen uit de familie van de fazantachtigen, die weer behoort tot de hoendervogels. Er zijn op de wereld 52 miljard kippen. Er zijn veel verschillende soorten rassen. De naam kip verwijst specifiek naar de vrouwelijke exemplaren maar wordt vooral gebruikt voor de soort als geheel, dus ook voor de hanen.

Voedsel
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Het voer kan men het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak. Door op de tree voor de trapbak te gaan staan opent de bak zich vanzelf. Kippen hebben vrij snel door hoe het werkt. Groot voordeel van zo'n bak is dat het voer buiten het bereik van ratten en muizen blijft.

Paren en broeden
Een haan die met een hen wil paren, pakt eerst met zijn snavel een pluk veren achter haar kop, zodat zij niet kan weglopen. Dan duwt hij zijn cloaca tegen de cloaca van de hen aan. De cloaca van de haan stulpt uit, waardoor de zaadcellen in de cloaca van de hen komen. Die bevruchten dan de eicellen in de eileider. De cloaca is een opening onder in de buik van een kip.
Nadat de kip het bevruchte ei heeft gelegd, moet het ei worden uitgebroed. Na 21 dagen zullen de eieren uitkomen.

Jongen
Kippenkuikens zijn erg kwetsbaar en niet erg slim. Ze zijn een gemakkelijke prooi voor roofvogels, katten en andere carnivoren en kunnen verdrinken in een waterbak of slootje. De moeder zal echter proberen haar jongen te beschermen.
Kuikens kunnen nadat ze uit het ei gekropen zijn meteen lopen, eten en piepen. Ze zullen de eerste dagen vooral doorbrengen in het zachte, warme dons van de moederkloek, daarna zullen ze meer zelfstandig op stap gaan. Als de moeder vindt dat de jongen te eigenwijs zijn, zal ze ze door middel van haar geklok terugroepen.
Op de eerste paar dagen bestaat de vacht van een kuiken uitsluitend uit dons, maar al na enkele dagen verschijnen de eerste veertjes.

Bestel hier een kip