Zoetwater aquarium vissen
Homepage
Schildpad Egels Kippen Zwanen Vissen

Dit is de datum van vandaag: 06/04/2020

Dit is een tabel met verschillende soorten vissen voor in een zoetwater aquarium.

Vissen in een schooltje

Neon tetra

Deze kleine, langwerpige visjes zijn erg kleurrijk. Ze leven het liefste in groepjes van minstens zeven. De blauwe steep op hun zij is erg geliefd en het is een makkelijke vis voor beginners. Ze lijken erg veel op de kardinaaltertra maar ze zijn echt verschillend.
Guppies

Dit zijn kleine maar vrolijke visjes, door de vele kleurtjes vallen ze goed op. Deze visjes worden vaak in grotere aantallen gekocht. Guppies zullen snel baby's krijgen en als je niet uit kijkt zal je er snel honderde hebben. Wel worden deze visjes niet al te groot, ze worden vaan met acht of meer gekocht.
Tetra Colombia

Deze vis is behoorlijk druk en de visjes pesten elkaar en vechten soms onderling. Dit komt door een rangorde in de school. De andere vissen zullen hier geen last van hebben. Ze worden vaak in een school van vijf tot zes gekocht. De kleuren kunnen nog wat doffer zijn aan de hand van het geslacht.
Koperzalm

Als deze vissen dicht bij het licht zwemmen lijkt het net alsof de puntjes op hun vinnen en staart lichtgeven. Ze hebben een mooie koperen kleuren en zijn echte siervissen. Ze hebben veel ruimte nodig omdat ze graag rondzwemmen om te laten zien dat zij de mooiste zijn. Ook deze worden in groepjes van zes tot acht gekocht.
Chinese gouden danio

Deze visjes zijn goud met roude accenten, dit maakt ze erg kleurrijk en vrolijk. De orginele chinese danio is grijs inplaats van goud, wel zit het rode nog in de visjes. Een sterke stroming is erg geliefd bij deze visjes. Ze worden gekocht in schooltjes van minstens tien.
Kegelvlekbarbareel

Dit zijn goede beginners vissen. Een school bestaat meestal uit tien of meer, met meerdere voelen ze zich prettig. Deze visjes hebben veel schuilplaats nodig en hebben het liefst een donkere bodem. Ook zijn het erg actieve visjes. Er is een groter aquarium nodig omdat de scholen erg groot zijn en ze actief zijn. Ongeveer een meter breed is optimaal.

Grotere vissen

Maanvis

Deze vis heeft een hoge rug. Ze worden ongeveer 10 tot 15 centimeter lang en 18 tot 25 centimeter hoog. De maanvis zwemt niet erg snel en drijft graag met de stroming mee. Ze zijn erg flexibel en zwemmen makkelijk door de planten heen.
Discusvis

Deze vis is rond de 12 tot 15 centimeter groot maar kan wel 20 centimeter groot worden. Er zijn veel verschillende kleuren en patronen. Ze worden vaak met meerdere gekocht maar leven niet in een school. In een aquarium zijn ze vaak een blikvanger door de prachtige kleuren.
Betta

Deze vis is niet heel groot maar door de grote vinnen lijkt ze groter. Battas kunnen makkelijk aleen worden gehouden. Als je er meerdere wilt, neem dan meerdere vrouwtjes. Ook hiervan zijn veel verschillende kleuren.
Acara

Er zijn veel verschillende kleuren acaras, hiernaast staat een metallic blue. Vrouwtjes worden maximaal 12 centimeter groot en de mannentjes 20 centimeter. Het zijn territoriumvormers dus ze hebben veel ruimte en schuilplaatsen nodig. Deze vissen hebben een aquarium nodig van minimaal 1 meter.

Koppeltjes

Platy

Er zijn heel veel verschillende soorten platy's, met veel verschillende kleuren en patronen. Ze worden vaak als stelletje gekocht en het vrouwtje zal ook snel zwanger worden. Een koppeltje maakt je aquarium erg vrolijk.
Zwaarddrager

Deze vissen worden ook vaak als koppeltje gekocht. Zwaarddrager hebben wel veel ruimte nodig om te zwemmen. Wel eten ze vrijwel alles daarbij ook leven voedsel. De vis is erg geschikt voor beginners want het zijn erg sterke vissjes.
Molly

Van deze vissen zijn veel verschillene soorten kleuren. Deze visjes hebben wel ruimte nodig en het aquarium mag niet te druk zijn voor ze. Wat ze ook fijn vinden is genoeg planten en schuilplaatsen om te rusten. Mollys worden gekocht als koppeltje en zijn perfecte vissen voor beginner.
Colisa of Gourami

Het patroon van deze vis is erg opvallend, het partoon bestaat uit verticale strepen van rood en blauw. Mannetjes zijn kleurrijker dan de vrouwtjes. Colisas kunnen wel 8,8 centimeter lang worden dus er is een groot aquarium voor nodig als je er meerder wilt. In een kleiner aqarium is eentje geen probleem.

Algen- en afvaleters

Corydora

Deze afvaleter is vooral op de bodem van het aquarium te vinden. Corydoras stammen af van katvissen en zijn familie dieren. Deze visjes zijn het liefst samen met hun eigen soort en er moeten dan ook minimaal drie corydoras in een aquarium zitten.
Pantsermeerval

Deze algeneters zijn overal in het aquarium te vinden, op het glas, in de planten en op de stenen. Ze zijn dan ook niet altijd even goed te vinden. Deze vissen houden je aquarium schoon. Ze worden meestal met meerdre gekocht maar dat hoeft niet.
Labeo

Er zijn twee soorten Labeo, de albino Labeo en de roodstaart Labeo. De vis hiernaast is een roodstaart. Een albino ziet er hetzelfde uit maar dan is zijn lichaam wit. Deze vis eet afval van de grond, stenen en planten. het is een rustige vis maar met meerdre van een soort kan hij agressief worden.
Clownbotia

Dit visje is oranje met zwarte strepen. Hij lijkt erg op de Labeo maar het is een vis van een andere familie. Als je slakken in je aquarium hebt zijn deze visjes erg handig, deze vis eet slakken eitjes. Hierdoor zullen de slakjes niet voortplanten. Wel eet deze vis geen levende slakken. Als je echt van de slakken af wilt zou je deze er zelf nog uit moeten vissen.

Slakken, slangen, kreeften en garnalen

Slak turrita

Deze slak wordt drie centimeter groot. Ze eten algen en veel licht is dus belangrijk voor de algengroei. Per slak is twintig liter aan te reden. Als je deze slak in je aquarium hebt zal je snel een schoner aquarium hebben.
Half gestreepte modderkruiper

De modderkruiper wordt maximaal acht centimeter lang. Ze worden ook wel slangenvisjes genoemd en ze brengen verandering in je aquarium. Ze worden pas 's nachts actief. Als je deze vissen wilt zien zwemmen is nachtverlichting aan te raden. Drijfplanten creeren dan ook donkere plekken wat de modderkruiper fijn vindt.
Oranje dwergkreeft

Deze kreeften zijn erg klein, ongeveer twee tot vijf centimeter, en hebben daarom een bodem nodig van zand of kleine kiezels. Ze hebben veel planten nodig en veel licht. De kreeften eten geen planten maar alleen de plantenresten. Als ze jong zijn zullen de kreeftjes vervellen maar als ze ouder worden zal het minder gebeuren.
Garnaal cristal red

Deze garnaal houdt je aquarium schoon en is erg acief. Zijn rood met witte patroon is erg opvallend en zorgt voor een mooie compositie in je aquarium. De garnaaltjes eten van alles. Ze eten vooral algen, afval en restjes maar soms moet je ze bijvoeren. Het liefst zitten ze met 15 of meer in een aquarium.