De schildpad
Homepage
Schildpad Egels Kippen Zwanen Vissen

Dit is de datum van vandaag: 06/04/2020

De schildpad is een dier dat iedereen kent. Toch is er veel dat mensen niet weten.
Op deze site zal ik wat vertellen over de schildpad.

Schildpadden zijn reptielen waarvan alle soorten gekenmerkt worden door een stevig en vaak bolvormig schild.
Schildpadden kunnen sterk verschillen in grootte, kleuren en levenswijze maar zijn gemakkelijk te onderscheiden van alle andere reptielen door het uitwendige schild.

Voedsel
Schildpadden kunnen carnivoor (vleesetend), herbivoor (plantenetend), of omnivoor (allesetend) zijn.
Veel waterschildpadden leven voornamelijk van dierlijk materiaal, zoals vissen, slakken, insecten, wormen, kleine kreeftachtigen en amfibieƫn. Slechts enkele soorten kunnen ook roofzuchtig zijn, zoals de bijtschildpad, die soms ook watervogels vangt en eet.
De meeste schildpadden eten naast dierlijk materiaal ook plantendelen als bladeren, fruit, zaden en wortels.

Paren
Schildpadden kennen een inwendige bevruchting, waarbij het mannetje zijn sperma direct in het vrouwtje brengt. Alle soorten leggen zonder eieren.
De voortplantingstijd van een schildpad is soortspecifiek. Voordat de paring plaatsvindt, vechten rivaliserende mannetjes vaak door tegen elkaar te beuken.
Schildpadden kennen een balts die verschilt per soort. Bij veel waterschildpadden hebben de mannetjes zeer lange nagels aan de voorpoten, die ze gebruiken om naar het vrouwtje te waaieren. Landbewoners achtervolgen elkaar, waarbij de mannetjes de vrouwtjes bijten.

Jongen
Enkele weken tot maanden nadat de eitjes zijn afgezet kruipen de jongen uit het ei en graven zich uit. Schildpadden hebben als ze uit het ei kruipen een zogenaamde eitand, die alleen dient om het ei te openen en daarna al spoedig loslaat. Soorten die op het land leven, verspreiden zich over het land, soorten die in water leven zoeken zo snel mogelijk het water op.
De jongen eten meestal altijd meer dierlijk materiaal dan de volwassen doen, dit komt doordat ze sneller groeien en als gevolg hiervan meer dierlijke eiwitten nodig hebben.

Bestel hier een schildpad