De egel
Homepage
Schildpad Egels Kippen Zwanen Vissen

Dit is de datum van vandaag: 23/06/2018

Iedereen ken het kleine, schattige en stekkelige diertje wel: de egel.
Op deze site zal ik wat vertellen over de egel.

De egel is een zoogdier uit de familie van de egels, de Erinaceidae. De wetenschappelijke naam ,Erinaceus europaeus, van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.
De egel is vooral bekend om zijn stekelvacht en zijn gewoonte om zich bij gevaar op te rollen.

Voedsel
De egel is een insecteneter en zoekt zijn voedsel voornamelijk in de ondergroei. Met zijn snuit spoort hij zijn prooien op tussen afgevallen bladeren, graspollen en losse aarde. De egel heeft een scherp gehoor waarmee het prooidieren onder de grond hoort kruipen. Als hij de kans krijgt kan een egel binnen een paar uur meer dan tachtig regenwormen of kevers eten en ongeveer zeventig gram aan voedsel in een nacht verteren. Een egel heeft aan vijftig gram genoeg.

Paren
De paartijd van de egels duurt van april of mei tot juli, soms zelfs tot begin september.
In de paartijd zoeken de egels elkaar op in een grasveld. Als twee mannetjes beide hetzelfde vrouwtje willen bevruchten, zullen zij met elkaar vechten door te bijten en te stoten.
Om het vrouwtje paarbereid te krijgen, doen de dieren een soort dans. De twee dieren gaan tegenover elkaar staan, met de snuiten tegen elkaar. Wanneer het vrouwtje het goed vindt drukt zij zich tegen de grond, spreidt haar achterpoten en legt haar stekels plat.

Jongen
Na de paring verlaten het mannetje en het vrouwtje elkaar. De zogen en opvoeden gebeurt alleen door het vrouwtje. De draagtijd van de egel bedraagt 31 tot 39 dagen. De jongen worden geboren in een nest van gras en bladeren.
Een worp bestaat uit gemiddeld drie tot zes kale, dove en blinde jongen van 10 tot 25 gram. Na anderhalve dag verschijnen er bruine stekels met witte punten; de vacht komt in de tweede week.
Na 22 dagen verlaten de jongen voor het eerst het nest. De jongen lopen dan in 'kop-staartformatie' in een rij achter hun moeder aan. Buiten het nest eten zij voor het eerst vast voedsel.
Na twee maanden moeten de jongen zelf de wereld ontdekken, ze zijn dan zelfstandig. De jongen wegen dan 250 gram.

Dit is nog een video van een egel


Bestel hier een egel